Lambes_logo_2023_Lambesc
 

SKÖTSELRÅD

Värdet av en snittblomma bestäms till en stor del av hur länge kvaliten består, dvs hållbarheten. För ett högt värde måste alltså hållbarheten vara maximal, vilket uppnås genom optimal hantering och skötsel av blommorna. Följande punkter är ett steg i rätt riktning.

  1. Snitta blommorna innan de sätts i vatten.
  2. Se till så att vaser och spannar är rena, och glöm inte att regelbundet byta vatten.
  3. Använd närings/bakteriedödande medel i vattnet. Det kommer att motverka bakteriebildning kring känsliga områden på stjälken, som tex på snittytan.
  4. Sätt snittblommorna omedelbart i vatten efter att du snittat dem. Låt dem dra så lång tid som möjligt.
  5. Klipp bort torra eller döda delar av stjälken.
  6. Avlägsna överflödiga blad från stjälken, så de inte hamnar i vattnet.
  7. Tillför en optimal temperatur under arbete med blommorna och under transport. Optimal temperatur varierar beroende på art. Generellt bör temperaturen ligga runt 5 grader.
  8. Arbeta med alla blommorna då de är som färskasts. Lång tid i kylrum reducerar hållbarheten.
  9. En bra kombinerad obruten kedja mellan odlare, grossist och detaljist motverkar hållbarhetsproblem.
  10. Tillgodose med information och råd till alla.Tips
Om du vill blanda narcisser och påskliljor med andra blommor:
Skär först nya snittytor på narcisserna och låt dem stå i eget vatten en timme, då de utsöndrar ett sekret som täpper till porerna på andra blommor. Efter separat vattendragning kan blommorna blandas. Tänk bara på att inte skära av narcisserna ytterligare.

Olika vattentemperaturer för olika blommor:
Kallt vatten upp till +20 grader till blommor med mjuka stjälkar, t ex allium, anemon, fresia, gladiolus, ranunkel och tulpan.

Rumstempererat vatten eller upp till +30 grader till blommor med medelhårda stjälkar, t ex gerbera, lilja, pion, rosenkalla och stormhatt.

Varmt vatten upp till +60 grader till blommor med hårda stjälkar, t ex astilbe, brudslöja, ginst, forsythia, körsbärskvistar, ros och syren.